Sparad i Alla inlägg, Kulturmöten

Förändringar

Sverige har genomgått en förändring och har berikats av människor från olika kulturer. Förändringen har lett till att Sverige har blivit ett mångkulturellt land. Mångfalden innebär en utmaning för det svenska folket och för de ”nysvenskar” som lever i det svenska samhället. 

Alla de människor som har invandrat/flytt till Sverige, har olika ursprung. Många har flytt från sitt land pga. krig och/eller politiska skäl-  alltså inte av kulturella orsaker. Innan resan hit drömmer man om en enklare tillvaro utan krig och hemskheter och önskar att man ska bli väl omhändertagen i det nya landet, att allt ska bli bra. Men allting blir inte så lätt. De invandrare/flyktingar som kommer till Sverige möts av ett land som är väldigt olikt deras eget land. Det tar tid att förstå sig på det nya landets värderingar. Många grundläggande värderingar som rör t.ex. familj och samlevnad skiljer sig från de värderingar de bär med sig.

De invandrare som är djupt troende, och som dagligen utövar sin religion kan i det svenska samhället känna sig utanför. I Sverige behandlas religion som något mer privat och till och med pinsamt att samtala om. Religion är privat, ingenting man diskuterar kring. Man talar helst inte om att man är t.ex. kristen. Något som är en del av ens identitet ska man nu inte tala om öppet. Det kan till och med uppfattas som farligt.

De kristna högtiderna räknas av många i Sverige som en tradition. Alltså man räknas inte som kristen för att man firar jul eller påsk. I Sverigen kallas det ”tradition” att fira kristna högtider. Många traditioner som har religiöst ursprung är alltså inte några kristna riter. Men muslimer som fortsätter sina ”traditioner” här i Sverige uppfattas som djupt troende muslimer, när det kanske inte är så.

Det är svårt för människor som kommer från en annan kultur när de på grund av sin bakgrund/kultur/religion bemöts av föreställningar och fördomar. De förväntningar och visioner människor har innan de kommer hit stämmer inte alltid överens med verkligheten. Kulturmöten blir ofta krockar. Kulturkrockar.

Jag tror att det är lättare att trivas på en ny plats om man får lov att ha starka hemkänslor och kunna berätta om traditioner,vanor eller religion utan att behöva jämföras med majoritetssamhällets vanor som norm.

Jag tror att bemötande och inställning till det ”annorlunda, onormala”  är oerhört viktigt och har större betydelse än vi kanske tror. När man som förälder bemöts negativt av omgivningen, vill man kanske inte integrera. Man vill inte att barnen ska försvenskas eftersom man genom olika bemötanden har skapat sig en negativ bild av ”dem andra”. Fördomar och föreställningar skapar för stor distans som i sin tur kan skapa främlingskap och isolering.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s