Publicerad i Alla inlägg

En dag i parken- träna svenska och läsförståelse med bilder!

Vi har jobbat med ord och begrepp utifrån årstider och vad man kan göra respektive årstid. Det här inlägget utgår från en illustration föreställande en sommardag i parken. Jag arbetade med den här illustrationen med nyanlända elever på Välkomsten strax innan sommarlovet i slutet på vårterminen 2015.

Illustrationen är från läromedlet Tala svenska direkt. Läromedlet Tala svenska direkt är ett läromedel för muntlig inlärning i svenska som andraspråk.  Det är ett läromedel som jag har med mig från min tid som lärare på SFI. Läromedlet är upplagt kring samhällsinriktade och språkliga teman och har en systematisk metodik för muntlig inlärning. Bildordboken innehåller över 700 färgbilder som spänner sig över områden som mat, kläder, bostad, besök i affär, skola, yrken, hälsovård, traditioner, natur samt olika grammatiska moment. Jag använder de delar som passar min elevgrupp och kompletterar bilderna med övningar som jag själv skapar till bilderna. Mitt syfte är med att använda boken är att spegla de detaljrika bilderna på tavlan, och ha bilden som utgångspunkt för det talade och skrivna språket. Jag speglar bilden med dokumentkameran och kompletterar med övningar.

Så här är uppgiften upplagd:

  1. Gemensam bildpromenad
  2. Arbete i par, slå upp ord i de färdiga fraserna.
  3. Koppla ihop fraser med rätt person/personer på bilden.
  4. Utveckla fraserna till meningar genom att sätta rätt pronomen framför frasen. Ska det vara han, hon eller de?
  5. Skriv en fråga till meningen genom att använda frågeord och välja rätt pronomen.
  6. Arbeta i par, fråga-svar.

Förutom att träna på svenska har eleverna fått vara aktiva genom en uppgift som kräver att eleverna använder översättningsverktyg som hjälp.

Gemensam bildpromenad

Bilden finns speglad på den interaktiva tavlan. Tillsammans pratar vi om vad vi ser på bilden. Tillsammans kan uttrycka ord och begrepp som de har lärt sig. Vi börjar med substantiv, går över till verb och vi går igenom pronomen han, hon och de. Vi tittar på pronomen på olika språk som finns uppsatt i klassrummet.

Arbete i par- koppla fraser med illustrationerna 

Eleverna får listan med fraserna. De har iPad och kan översätta från sitt modersmål till svenska. De översätter de svenska ord som de inte förstår. Eleverna har klippt ut fraserna och lägger de på bilden där det stämmer överens med bilden.

IMG_0289

Utveckla fraserna till meningar

Arbetet fortsätter med att eleverna skriver rätt pronomen framför frasen. De väljer mellan att skriva han, hon eller de.

IMG_0290

Skriv fråga

Eleverna får träna på att skriva en fråga till varje mening. De får använda sig av han, hon eller de. Eller så kan de välja att använda flickan, pojken, kvinnan, mannen. Genom att skriva fråga får eleverna träna sig på att använda samma frågeord, VAD, flera gånger.

 

Arbeta i par, fråga- svar

Eleverna jobbar i par. En elev ställer frågan och en elev svarar. De turas om flera gånger så att alla elever får möjlighet att fråga och svara.

Filma och spela in berättarröst

Eleverna får filma bilden och berätta vad de ser på bilden.

Filer med påståenden och uppgifter är skapade i Google drive, om du har tillgång till bilden kan du använda dig av samma dokument som vi använde:

Sommariparken (2)

Andra bilder:

Jag har börjat samla bilder som jag kan använda som utgångspunkt i elevernas språkutveckling. Min lista med bilder hittar du här: https://www.pinterest.com/hulbas/samtalsbilder/

6 reaktioner till “En dag i parken- träna svenska och läsförståelse med bilder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s