Publicerad i Alla inlägg

Språk på olika sätt- modersmålsundervisning, studiehandledning & tolkning

Flerspråkighet i samhälle, vardag, arbetsliv  och skola innebär att vi använder oss av flera språk på olika sätt. Det här inlägget handlar om de formella sätt som vi använder oss av språk under ordnade former.

Det är:

  • modersmålsundervisning i skolan
  • studiehandledning i olika ämnen
  • tolk för att kunna kommunicera

Alla dessa former, lika men ändå olika sätt som vi använder oss av språk har blivit en del av vår vardag, i alla fall för oss som möter flerspråkiga vuxna, barn och ungdomar inom skolan. Oavsett hur ofta och på vilket sätt vi använder oss av flerspråkigheten kan det vara bra att förtydliga det självklara så vi inte missar att se dess innebörd.

Nedan finns en bild som många jag har visat den för brukar uppskatta, just för att det ger en tydlig bild över modersmålsundervisning, studiehandledning och tolkning. Dock rör vi oss, exempelvis inom skolan, mellan olika former och roller men det kan ändå vara bra att veta vilka former och roller man rör sig mellan och vad det innebär.

Språk.001

Språk, bilden som PDF-fil:

Om det är något som du tycker saknas eller att det rent av inte stämmer får du gärna kommentera i kommentarsfältet nedan. Jag vill också passa på att tacka alla som besöker bloggen trots att jag inte har uppdaterat med nya inlägg under en period.

// Hülya

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s