IKT

IKT är förkortningen för Informations och kommunikationsteknik.

IKT innefattar film, foto, dator och webben.

Webben, datoranvändandet och socialiseringen av olika medier har blivit en viktig del av vårt liv. Vi använder oss av webben och tekniken genom hela dagen.

Detta syns även inom skolans sfär när eleverna lär sig ”om” och ”med” tekniken. Det vill säga tekniken både som mål och medel. Enligt läroplanen för grundskolan ligger det i skolans uppdrag att eleverna i grundskolan ska använda modern teknik som verktyg i kommunikation, skapande, lärande och kunskapssökande.

I mitt arbete utgör IKT ett viktigt pedagogiskt verktyg. Det kompletterar lärandet och skapar även motivation i skolarbetet. Eleverna jag undervisar är nya i svenska skolan och nya i språket, och de bloggar. Vi använder oss tekniken på många olika sätt. Att till exempel kunna översätta ord på Internet underlättar möten och lärande, både för mig och eleverna.

Jag har tidigare använt bloggen som ett verktyg i elevernas lärande. Där kunde eleverna publicera delar av sina skoldagar vilket gjorde skolarbetet meningsfullt (klassblogg)

En reaktion till “IKT

  1. Hej!
    Hur många elever har du? Blandat med ”svenska” elever eller? Jag har en klass med 17 förstaklassare, 8 av dessa är nyanlända. Två av dem går om eftersom de inte kan läsa eller skriva alls. Hjälp har jag av språkstödjare som är ute i arbetslivet för att träna svenska och en del av barnen har hemspråkslärare och en av dessa är med under två tillfällen i klassen. För övrigt är jag ensam. Några barn kan några bokstäver, så det blir inte så mycket eget arbete. Dessutom har jag 4 elever som inte alls kan sitta still och lyssna på en instruktion eller när de andra pratar. De stör när de studsar upp och ner, hämtar saker, går på toa, vässar pennor……

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s